HOUTWORM

 

Houtworm is niet een worm die in hout leeft, maar de naam houtworm staat voor een verzameling van ongedierten die schade toebrengen aan hout. Nog specifieker; met houtwormen worden alle in hout levende larven bedoeld, meestal betreft het hier de larve van de houtwormkever of doodskloppertje, maar soms ook larven van andere insecten. De larve van de bonte knaagkever of bonte klopkever (Latijnse naam is Xestobium rufovillosum), wordt ook wel grote houtworm genoemd. De keverlarven vreten gaten en gangen in het hout, en kunnen daarmee houten balken, daken, vloeren, meubels en andere houten voorwerpen beschadigen of vernielen. De voorkeur van de larven gaat uit naar de zachtste delen in het hout, hetgeen meestal het spinthout is. Of er levende larven aanwezig zijn is te zien aan het boormeel dat uit de gaatjes komt. Het beste is dat te zien door zwart papier onder de gaatjes te leggen. De ronde tot ovale gaatjes in het hout zijn de uitvliegopeningen van de kevers.

 

Levenscyclus van de houtworm

Volwassen houtwormen voeden zich niet. Ze houden zich enkel bezig met de voortplanting. De vrouwtjes leggen hun eitjes in spleten in het hout, of in de gaatjes die vorige houtwormen gecreëerd hebben. De houtkever vliegt uit tussen mei en augustus en legt meestal zijn eitjes in hetzelfde hout als waar het geboren is. Eén houtkever legt tientallen eitjes. De eitjes komen uit na 3 weken. Een houtworm larve wordt geboren. De komende jaren zal de larve hout eten. Op die manier boort de houtworm zich dus een weg doorheen het hout. De voorkeur van de houtwormlarve gaat uit naar de zachtste delen in het hout (bijvoorbeeld de zomerjaarringen). Het lekkere hout doet de houtworm groeien. Als hij net uit het ei komt is hij ongeveer 1 mm lang. Een larve die klaar is voor het popstadium naar een kever, is gegroeid tot 7 mm. Meestal bevindt de larve zich vier jaar in het hout, hoewel kortere en langere termijnen ook voorkomen (van 1 jaar tot maar liefst 10 jaar). Wanneer de houtwormlarve klaar is om zich te verpoppen, kruipt ze langzaam naar het houtoppervlak. Ze maakt een ruimte - net onder het oppervlak - en begint aan het popstadium. Na ongeveer acht weken ontpopt zich een volwassen houtworm. De houtworm ontsnapt uit het hout en laat daarbij een gat achter van ruim 1 mm. Dit gat wordt de 'uitvliegopening' genoemd. Dit is het eerste teken dat uw houten meubels of planken besmet zijn met de houtworm. Maar weet dus dat de houtworm reeds vele jaren in het hout aanwezig is vooraleer de eerste tekenen zichtbaar worden. Een houtworm behandeling dringt zich op. Uit één meubel kunnen honderden volwassen exemplaren tevoorschijn komen.

 

Soorten hout

Hoewel houtwormen in principe in elk hout kunnen voorkomen, vinden we ze het frequents terug in hout dat gebruikt wordt voor constructies, zoals bijvoorbeeld houten structuren in een huis of meubels. Tegenwoordig wordt het meeste hout kunstmatig gedroogd en vaak zelfs behandeld. Desondanks overleven de eitjes en de poppen van de houtworm deze bewerkingen. Er zijn verschillende soorten houtwormen, die elk een verschillend tijdschema hebben om hun levenscyclus van eitje naar larve naar pop en naar volwassen houtworm te doorlopen. Het is niet uitzonderlijk dat pas na tien jaar de houtworminfectie duidelijk wordt! Dit maakt het vaak moeilijk om de ernst van de insectenplaag in te schatten en om de meest adequate behandeling te vinden. De houtworm valt vooral doorgewinterd hout aan. De worm is nauwelijks geïnteresseerd in levend of net gekapt hout. Ook hout dat minder dan tien percent water bevat laat de houtworm meestal links liggen. De houtworm voedt zich ook zelden met hardhout. Meestal worden oude houten huizen of meubels getroffen die gebouwd zijn uit onbehandeld hout. Vermits de houtkever van koude plekken houdt, zal een verwarmde woning zelden aangetast worden.